Εβδομάδες εγκυμοσύνης:
Εβδομάδα 26 της εγκυμοσύνης: Το μωρό σας εξασκεί την αναπνοή του
Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 26
Το μωρό σας έχει μήκος 35-36 cm από την κορυφή του κρανίου έως το τέλος των άκρων του. Ζυγίζει μεταξύ 750 και 900 γραμμαρίων, λιγότερο από ένα κιλό για την ώρα.
Έχει ακόμα αρκετό χώρο για να γυρίσει και να τεντωθεί μέσα στην κοιλιά σας, αλλά κάθε εβδομάδα γίνεται πιο δύσκολο για αυτό και πιο κουραστικό για εσάς.
Η ανάπτυξη του μωρού σας
Την εβδομάδα 26, ανοίγουν τα ρουθούνια του μωρού σας: μπορεί τώρα να πάρει τις πρώτες του «αναπνοές» και να εξασκήσει αυτή την ικανότητα μέχρι να γεννηθεί. Σε αυτό το στάδιο, αναπνέει το αμνιακό υγρό ρουφώντας το μέσω των ρουθουνιών του και, μόλις βρεθεί έξω από τη μήτρα, θα κάνει ακριβώς το ίδιο με τον αέρα γύρω του.
Αυτή την εβδομάδα αναπτύσσεται επίσης και η όραση του μωρού σας. Τα μάτια του συνδέονται τώρα με τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων, ώστε να μπορούν να διακρίνουν την φωτεινότητα από το σκοτάδι.
Εάν μια μεγάλη ποσότητα φωτός λάμπει στην κοιλιά σας, , το μωρό σας θα ανταποκριθεί επικοινωνώντας μαζί σας με τον δικό του ήπιο τρόπο.
Οι διαφορές μεταξύ των στιγμών που το μωρό σας είναι ξύπνιο και όταν ξεκουράζεται θα γίνουν ολοένα και πιο ξεκάθαρες: όταν είναι ξύπνιο και ενεργό, θα το αισθάνεστε να κινείται και, όταν κοιμάται, δεν θα αισθάνεστε τις κινήσεις του. Θα παρατηρήσετε αυτές τις μεγαλύτερες περιόδους ανάπαυσης ακόμα κι αν περιμένετε δίδυμα, καθώς τα δίδυμα τείνουν να κάνουν τα ίδια πράγματα στη μήτρα και να αντιγράφουν τη συμπεριφορά του άλλου.
Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 26
Οι κοιλιές των εγκύων ποικίλουν σε μέγεθος. Εάν αυτή είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη σας, θα παρατηρήσετε ότι η κοιλία σας έχει αυξηθεί πιο γρήγορα από ό, τι στην πρώτη εγκυμοσύνη σας - αυτό συμβαίνει επειδή ο ιστός σας έχει ήδη τεντωθεί στο παρελθόν. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς σας, περιλαμβάνουν τη θέση του μωρού σας και την ποσότητα αμνιακού υγρού. Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο τύπος σώματος: για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες έχουν φυσικά πιο ελαστικό ιστό από άλλες, οπότε η κοιλιά τους θα μεγαλώσει πιο γρήγορα.
Όποιο μέγεθος και αν έχει η κοιλιά σας, μεγαλώνει τόσο γρήγορα που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Αν και αυτό είναι συχνό φαινόμενο, ο πόνος μπορεί να αποφευχθεί υιοθετώντας τη σωστή στάση του σώματος, και κάνοντας ορισμένες ασκήσεις.
Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα
Γαστρεντερικά προβλήματα
Η πίεση που ασκεί η μήτρα στα γύρω όργανα καθιστά όλο και πιο πιθανό ότι θα υποφέρετε από γαστρεντερικά προβλήματα. Μετά από ένα γεύμα, μπορεί να νιώθετε καούρα στο στομάχι και ναυτία, καθώς το στομάχι σας είναι τώρα μικρότερο και δεν μπορεί να επεξεργαστεί την ίδια ποσότητα τροφής με πριν.
Το ανοσοποιητικό σύστημα στις έγκυες γυναίκες είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματικό, καθώς το σώμα τους πρέπει να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες προκλήσεις της εγκυμοσύνης. Γι 'αυτό φροντίστε να τρώτε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα τρόφιμα (θυμηθείτε ποια τρόφιμα είναι «απαγορευμένα»).
Ραγάδες
Τελικά, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε πλήρως τις ραγάδες - ο συνδετικός σας ιστός τεντώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα γονίδιά σας, το μέγεθος της κοιλιάς σας και η πίεση στο δέρμα σας θα επηρεάσουν το βαθμό στον οποίο θα έχετε ραγάδες στο δέρμα σας.
Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι τακτικά μασάζ με λάδι ή λοσιόν περιποίησης δέρματος, το οποίο θα ενισχύσει την ελαστικότητα του δέρματος σας. Αυτό θα είναι πιο αποτελεσματικό εάν το κάνετε κάθε μέρα - η καθιέρωση μιας ρουτίνας θα ενισχύσει την ευεξία σας και θα αποφευχθεί ο κνησμός του δέρματος και οι ραγάδες.
Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας
Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε κάθε είδους ερωτήσεις, ανησυχίες και φόβους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πρώτη σας εγκυμοσύνη είναι μια ολοκαίνουργια εμπειρία, κάτι που δεν έχετε ξαναζήσει ποτέ, κάτι που απαιτεί αρκετό καιρό να συνηθίσετε.
Επομένως, μην ντρέπεστε να ρωτήσετε τον έμπιστο γιατρό σας και να θυμάστε ότι μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τις εμπειρίες άλλων μητέρων.
Πόσο πρέπει να κινείται το μωρό μου;
Εάν δεν είστε βέβαιες ότι οι κινήσεις του μωρού σας είναι τόσο συχνές και τόσο έντονες όσο πρέπει, ρωτήστε το γιατρό σας. Μπορεί να σας εξηγήσει τι έχετε παρατηρήσει και μπορεί επίσης να ελέγξει τα ζωτικά σημεία του μωρού σας. Σε γενικές γραμμές η διαίσθησή σας ως μαμά είναι ήδη εκεί, οπότε ακούστε το!
Μπορεί να σας βοηθήσει να σημειώσετε τις κινήσεις που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας εάν ανησυχείτε. Τα μωρά συνήθως θα είναι ήσυχα για μια μέρα και θα είναι πολύ ενεργά την επόμενη. Μόνο εάν δεν αισθάνεστε καθόλου κινήσεις (ή πολύ λίγες κινήσεις) για περισσότερο από 24 ώρες, θα πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας να ελέγξει ότι όλα είναι εντάξει με το μωρό σας.
Έλεγχος των ζωτικών σημείων σας
Συζητήστε ξανά με το γιατρό σας σχετικά με τα τρέχοντα επίπεδα Hb (αιμοσφαιρίνης), τα οποία υποδεικνύουν πόσο σίδηρο έχετε στην κυκλοφορία του αίματος. Δεν είναι καλό για εσάς ή το μωρό σας εάν τα επίπεδα Hb σας πέσουν κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή.
Τα σταθερά, ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικά για την αποφυγή προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για το παιδί σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν τρώτε πάρα πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα.