Skip to main content

Εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Εβδομάδα 25 της εγκυμοσύνης: Παρατηρείτε τις πρώτες συστολές καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για τη γέννηση

Μέγεθος του μωρού σας την εβδομάδα 25

Με μέγεθος από 34 έως 35 εκατοστά, το μωρό σας είναι ήδη μεγαλύτερο από την περασμένη εβδομάδα. Ζυγίζει περίπου 750 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι έχει βάλει άλλα 50 γραμμάρια από την προηγούμενη εβδομάδα και αυτή η αύξηση των 50 γραμμαρίων την εβδομάδα θα συνεχιστεί μέχρι τη γέννηση.

Εάν περιμένετε δίδυμα, το βάρος των μωρών σας φυσικά θα αναπτυχθεί λίγο διαφορετικά.

Την εβδομάδα 25, το μωρό σας έχει ακόμα χώρο για τη γυμναστική που του αρέσει μέσα στην κοιλίτσα σας, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό όπως το προηγούμενη διάστημα. Το επόμενο διάστημα, δεν θα υπάρχει χώρος για αυτήν τη σημαντική δραστηριότητα. Σύντομα θα αρχίσει να αισθάνεται άβολα στη μήτρα σας και θα νιώθετε όλο και πιο άβολα καθώς περνούν οι εβδομάδες.

Η ανάπτυξη του μωρού σας

Μέχρι την 25η εβδομάδα, τα μάτια του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί πλήρως και συνεχίζει να τα ανοιγοκλείνει. Το μόνο που λείπει σε αυτό το στάδιο είναι το χρώμα της ίριδας τους, αν και αυτό καθορίστηκε τη στιγμή της σύλληψης.

Στα υποδόρια στρώματα του δέρματος τους, το τριχοειδές τους σύστημα (που αποτελείται από μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται τριχοειδή αγγεία και μεταφέρουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα το οποίο τροφοδοτεί το δέρμα με βασικά θρεπτικά συστατικά) αρχίζει τώρα να αναπτύσσεται. Τώρα που το δέρμα τους τροφοδοτείται με αίμα, θα πάρει όλο και περισσότερο το ρόδινο χρώμα του ροζ.

Η αίσθηση της ισορροπίας του μωρού σας αναπτύσσεται επίσης, έτσι ώστε να μπορεί να τελειοποιήσει τις κινήσεις του και να κινηθεί πιο απαλά και με περισσότερο έλεγχο από πριν.

Για παράδειγμα, μπορεί τώρα να αγγίξει την άκρη της μύτης του με το δάχτυλό του και να σηκώσει τον αντίχειρά του στο στόμα του για να το πιπιλίσει.

Όταν είναι ενεργό, αλλάζει συνεχώς θέση. Όταν ξεκουράζεται, συνήθως βρίσκεται σε καθιστή θέση, με τα γόνατά του στραμμένα στο σώμα του και το κεφάλι χαμηλωμένο.

Ανάπτυξη των πνευμόνων του μωρού σας

Ο πνευμονικός ιστός ενός μωρού συνήθως αρχίζει να σχηματίζεται την εβδομάδα 16. Όταν συμβεί αυτό, η σύνθετη ανάπτυξη των πνευμόνων του εξελίσσεται γρήγορα. Το μωρό σας θα χρειαστεί τους πνεύμονές του για να αναπνεύσει μόλις βγει από τη μήτρα σας, καθώς δεν έχει πλέον τον ομφάλιο λώρο για να το προμηθεύει οξυγόνο.

Οι πνεύμονές του δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι την 25η εβδομάδα, οπότε δεν μπορεί ακόμη να αναπνεύσει ανεξάρτητα. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητές του να επιβιώσει έξω από τη μήτρα είναι εξαιρετικά χαμηλές, αν και οι νεογνολόγοι (γιατροί που ειδικεύονται σε νεογέννητα και πρόωρα μωρά) έχουν πλέον τις δεξιότητες και την τεχνολογία για να του δώσουν μια ευκαιρία μάχης.

Ο γιατρός σας μπορεί να δει με πολύ σαφήνεια σε ένα υπερηχογράφημα το πως αναπτύσσονται οι πνεύμονές του μωρού σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι κρίσιμο εάν υπάρχει κίνδυνος πρόωρης γέννησης, καθώς υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη πνευμόνων ενός αγέννητου μωρού.

Πώς είναι για τη μαμά να είναι στην εβδομάδα 25

Υπάρχει συνεχής κίνηση στην κοιλιά σας καθώς το μωρό σας θα σας πιέζει στο κοιλιακό σας τοίχωμα δημιουργώντας ίσως μικρούς μώλωπες ή προσκρούσεις. Θα είναι ξεκάθαρο τώρα ότι το μωρό σας είναι εκπληκτικά δυνατό.

Πιθανές ενδείξεις και συμπτώματα

Στομαχόπονος

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για πόνο στο στομάχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: η πίεση που ασκεί η μήτρα σας στα γύρω όργανα, υπερφορτωμένο στομάχι, και πολύ γεμάτη κύστη. Αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά, αλλά εάν γίνουν σοβαρά, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Συμβουλές μαίας

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να αρχίσετε να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά παρά ένα μεγάλο γεύμα. Αυτή η τακτική θα αποτρέψει την υπερφόρτωση του στομάχου σας. »Dorothee Kutz, μαία

Πρακτική συστολής πριν από τη γέννηση

Κάτι άλλο που μπορεί να παρατηρήσετε την εβδομάδα 25 είναι ότι η μήτρα σας σκληραίνει ή σφίγγει για σύντομα χρονικά διαστήματα. Αυτές οι συστολές εξάσκησης (πιο επίσημα ονομάζονται συσπάσεις Braxton Hicks) μπορούν να συμβούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή, μέρα ή νύχτα, και αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας προετοιμάζει τους μυς για την επερχόμενη γέννηση.

Παρόλο που αυτό το σφίξιμο μπορεί να σας εμποδίσει να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας, δεν θα είναι επίπονο. Η μήτρα σας συστέλλεται, αλλά αυτές οι συστολές εξάσκησης δεν είναι ακόμη τόσο έντονες όσο θα πρέπει να είναι όταν γεννήσετε, επειδή το σώμα σας δεν παράγει ακόμη τις απαραίτητες ορμόνες. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι συστολές εξάσκησης δεν θα οδηγήσουν σε διαστολή του τραχήλου σας.

Είναι γνωστό ότι οι συστολές εξάσκησης μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την ψυχική κατάσταση της μητέρας: το άγχος ή η συναισθηματική επιβάρυνση μπορεί να τα κάνει πιο έντονα ή πιο συχνά. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι συστολές δεν έχουν επηρεάσει τον τράχηλο σας.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Βεβαιωθείτε ότι κάνετε τακτικά διαλείμματα.
  • Φτιάξτε energy balls με ψιλοκομμένους χουρμάδες, σύκα, καρύδια κάσιους, σκόνη κακάο και λάδι καρύδας που θα σας δώσουν γρήγορη ενέργεια.
  • Εάν εμφανίσετε εκκρίσεις, μην φοράτε αρωματικά εσώρουχα
  • Βρείτε μια άνετη θέση ύπνου, έτσι ώστε το βάρος της κοιλιάς σας να μην ασκεί πίεση στα εσωτερικά σας όργανα ή στα αιμοφόρα αγγεία.

Ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας

Είναι βέβαιο ότι όλες οι σκέψεις και οι ανησυχίες περνούν από το μυαλό σας την εβδομάδα 25. Αξίζει να τις καταγράψετε και να τις δείξετε όταν επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για τις συνήθειες διατροφής που πρέπει να ακολουθήσετε από την εβδομάδα 25 για να διασφαλίσετε ότι εσείς και το μωρό σας θα λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Θα δυσκολευτείτε να φάτε μεγάλα γεύματα και το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα, επομένως είναι καλή ιδέα να ακούσετε τις συμβουλές που έχει για εσάς.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα:

JΗ Juliane Jacke-Gerlitz είναι εγγεγραμμένη νοσοκόμα. Εργάζεται στον τομέα της συμβουλευτικής μητέρων και θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως ιατρική συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολογίας. Η Juliane Jacke-Gerlitz είναι παντρεμένη εδώ και 22 χρόνια, είναι μητέρα οκτώ παιδιών και ζει με την οικογένειά της στο Halle.