Συνέντευξη για τη Βιολογική Σφραγίδα HiPP

Η τάση για βιολογικά προϊόντα αναπτύσσεται ραγδαία. Αποτελούν όμως στ’ αλήθεια οι βιολογικές τροφές εγγύηση για υγιεινή διατροφή; Από σοκολάτες μέχρι πατατάκια, σήμερα το καθετί μπορεί ν ’αποκαλείται βιολογικό, νοουμένου ότι πληροί τις νομικές απαιτήσεις.

Ο καθηγητής Δρ. Claus Hipp έχει επηρεάσει την εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη Γερμανία όσο κανείς άλλος. Θα ήθελε να σας επεξηγήσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη διαφορά ανάμεσα στα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα και τη βιολογική ποιότητα της HiPP.

Διαθέτετε τη δική σας Βιολογική Σφραγίδα. Γιατί;

C. Hipp: Καταρχάς, έχει τις ρίζες της σε μια μακρά παράδοση. Εμείς ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε στην πράξη τη βιολογική γεωργία εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Την εποχή εκείνη, η βιολογική γεωργία δεν ήταν δημοφιλής. Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, προωθώντας τη βιολογική γεωργία με απόλυτη πεποίθηση. Στα πλαίσια αυτά, καθιερώσαμε νέα πρότυπα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των παιδικών τροφών. Οι πολιτικές ποιότητας που έχουμε αναπτύξει υιοθετούνται κατά την επιλογή του εδάφους, τη φύτευση και την επεξεργασία, και αντικατοπτρίζονται εν τέλει σε κάθε βιολογικό βαζάκι HiPP.

Όμως το Βιολογικό Λογότυπο της ΕΕ επίσης αποτελεί ένδειξη ποιότητας, έτσι δεν είναι;

C. Hipp: Βεβαίως. Ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιολογική Γεωργία αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Απαγορεύει τη χρήση χημικών και συνθετικών ψεκασμών και λιπασμάτων, τη γενετική μηχανική των φυτών, τις τεχνητές χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά, καθώς και τις αρωματικές ύλες και τα ενισχυτικά γεύσης.

Τότε είναι όντως αναγκαία η χρήση ξεχωριστής Βιολογικής Σφραγίδας;

C. Hipp: Απολύτως. Το πρότυπο βιολογικό λογότυπο είναι πράγματι καλό και σημαντικό. Ωστόσο, δεν καλύπτει τις δοκιμές ποιότητας των βιολογικών προϊόντων μετά την καλλιέργεια. Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος ή από γειτονικούς αγρούς είναι δυνατό να επιμολύνουν τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα σιτηρά που έχουμε φυτέψει. Κατά συνέπεια, οι νομικές πρόνοιες που αφορούν τις παιδικές τροφές επιτρέπουν την ανίχνευση μιας πολύ μικρής ποσότητας εντομοκτόνων. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα προϊόντα της HiPP. Εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχουμε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που απαιτεί η νομοθεσία: Αυτό συνεπάγεται ότι δεν επιτρέπουμε τέτοια υπολείμματα και ως εκ τούτου διενεργούμε ολοκληρωμένους ελέγχους ποιότητας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Μόνο τα τέλεια βιολογικά προϊόντα συσκευάζονται σε βαζάκια κι εξασφαλίζουν τη Βιολογική μας Σφραγίδα.

Η Βιολογική Σφραγίδα της HiPP αντιπροσωπεύει το ύψιστο πρότυπο καθαρότητας. Πώς είναι δυνατό να επιτυγχάνεται αυτό στις μέρες μας;

C. Hipp: Πρώτα παίρνουμε δείγματα από το έδαφος για να διαπιστώσουμε κατά πόσο ένα συγκεκριμένο χωράφι είναι κατάλληλο για τις καλλιέργειές μας. Έχουμε ήδη συνάψει, εδώ και πολλά χρόνια, αποκλειστικές συμβάσεις με τις πλέον κατάλληλες περιοχές καλλιέργειας για τα διαφορετικά είδη λαχανικών μας. Με την πάροδο των δεκαετιών, έχουμε αποκτήσει εξειδικευμένη γνώση σε ό,τι αφορά την αμειψισπορά. Επίσης, στηρίζουμε τους βιοκαλλιεργητές σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους. Στη συνέχεια, κατά την παράδοση, δεχόμαστε μόνο τα προϊόντα εκείνα που πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις καθαρότητας της HiPP στις εργαστηριακές μας δοκιμές.

Πόσο ενδελεχής είναι ο έλεγχος που διενεργείτε για ανίχνευση βλαβερών ουσιών;

C. Hipp: Διενεργούμε ελέγχους για περισσότερες από 1,000 βλαβερές ουσίες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που απαιτεί η νομοθεσία. Αυτό που αγοράζετε στα βαζάκια μας έχει υποβληθεί σε μέχρι και 260 δοκιμές. Οι προδιαγραφές μας είναι, χωρίς αμφιβολία, πιο αυστηρές από ό,τι απαιτεί η σχετική νομοθεσία. Χάρη στην ευαίσθητη τεχνολογία μέτρησης που εφαρμόζουμε, θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε έναν κόκκο αλατιού σε μια πισίνα 25 μέτρων. Η HiPP έχει, με δική της πρωτοβουλία, επιβάλει εξαιρετικά αυστηρά όρια σε όλες τις γνωστές βλαβερές ουσίες και προσμείξεις. Ωστόσο, η συμβολή των ίδιων των βιοκαλλιεργητών μας στην επίτευξη αυτού του βαθμού καθαρότητας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη: Γνωρίζουν την αδιάλλακτη θέση μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Η παροχή άριστης ποιότητας αποτελεί την κοινή μας δέσμευση, από τα πρώτα κιόλας στάδια της συνεργασίας μας.

Αυτό μπορεί να σας ενδιαφέρει:

Συνέντευξη σχετικά με τη Σφραγίδα Βιολογικής Ποιότητας της HiPP

Τι σημαίνει βιολογικά προϊόντα? Απαντήσεις από τον καθηγητή Dr. Claus Hipp

Βιολογική ανάπτυξη λαχανικών

Πως αναπτύσσονται τα βιολογικά λαχανικά της HiPP