Μπανάνες από τη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα

Βιολογικά προϊόντα από δίκαιο εμπόριο

Η παραδοσιακή, εξαιρετικά εύγευστη ποικιλία μπανάνας «Gros Michel» μεγαλώνει σε βέλτιστες συνθήκες στις ζούγκλες της Κόστα Ρίκα. Έχει ιδιαίτερα πλούσια γεύση και την ιδανική περιεκτικότητα σε ζάχαρη για χρήση σε παιδικές τροφές, ενώ ποτέ δεν συναντάται σε πολύ μεγάλες φυτείες. Ο ιθαγενής πληθυσμός καλλιεργεί τη συγκεκριμένη ποικιλία στην ορεινή ζούγκλα, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους και προστατεύοντας έτσι τη μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής.

Η HiPP έχει συνάψει μακροχρόνιες συμβάσεις με τοπικούς παραγωγούς. Περίπου 1,000 μικρές εκμεταλλεύσεις μπορούν να βασίζονται σε εγγυημένες πωλήσεις και δίκαιες τιμές. Υπάλληλος της HiPP εργάζεται επιτόπου ώστε να διασφαλίσει την άριστη ποιότητα των προϊόντων που χρειάζεται η HiPP για τις εξαίρετες παιδικές τροφές της. Εδώ και δύο δεκαετίες, έχει αναπτυχθεί μεταξύ του ατόμου αυτού και των οικογενειών των μικροπαραγωγών μια σχέση βαθιάς αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η γερμανική εταιρεία παραγωγής παιδικών τροφών έχει ως εκ τούτου αναλάβει τεράστια κοινωνική ευθύνη έναντι των ανθρώπων αυτών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα, πράγμα σχεδόν αδύνατο στο παρελθόν.

Η κινητήριος δύναμη πίσω από το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι κυρίως γυναίκες, ενώ περισσότεροι από 10,000 κάτοικοι της περιοχής έχουν είτε άμεσο είτε έμμεσο όφελος. Πέραν όμως του οφέλους για την κοινωνία, υπάρχουν και οικολογικά πλεονεκτήματα: Σε αντίθεση με την καλλιέργεια σε φυτείες, τα φυτά της μπανάνας μεγαλώνουν ξεχωριστά και φυτεύονται σε σημαντική απόσταση το ένα από το άλλο. Αν ένα φυτό εμφανίσει κάποια ασθένεια ή προσβληθεί από μύκητες, μπορεί να απομακρυνθεί ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας. Αντίθετα με τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας, δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα ή παρασιτοκτόνα. Με τον τρόπο αυτό, διατηρούμε και προστατεύουμε τον φυσικό οικότοπο των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων.

Αυτό μπορεί να σας ενδιαφέρει:

Συνέντευξη σχετικά με τη Σφραγίδα Βιολογικής Ποιότητας της HiPP

Τι σημαίνει βιολογικά προϊόντα? Απαντήσεις από τον καθηγητή Dr. Claus Hipp

Βιολογική ανάπτυξη λαχανικών

Πως αναπτύσσονται τα βιολογικά λαχανικά της HiPP