Γιατί το παιδί σας χρειάζεται 7 φορές περισσότερη βιταμίνη D;

Τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξή του. Το μικρούλι σας θα ξεκινήσει να εξερευνά τον κόσμο γύρω του. Αλλά ακόμη κι αν το παιδί σας ήδη έχει μεγάλη όρεξη για φαγητό, δεν παύει από του να είναι… νήπιο, και όχι μικρός ενήλικας! Γι’ αυτό και η κατάλληλη διατροφή για την ηλικία του είναι σημαντική, για τα επόμενα χρόνια μέχρι το δημοτικό. Για τη δημιουργία υγιών οστών, το μικρούλι σας χρειάζεται 7 φορές περισσότερη βιταμίνη D από όση εσείς.

Πηγή: EFSA - άντρες, 80 kg - αγόρια, 12 kg

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι σημαντικά γιατί κάνουν οστά πιο γερά.

Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό θεμέλιο για τη δημιουργία των οστών. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των δοντιών και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο μέχρι το τρίτο έτος ζωής.

Εκτός από τη βιταμίνη D, οι βιταμίνες A και C επίσης βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακόμη και αν ο οργανισμός μας μπορεί από μόνος του να παράγει βιταμίνη D, η έκθεση στον ήλιο είναι ένας τρόπος να αυξήσει κανείς τα επίπεδα βιταμίνης D. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατόν, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, εξ ου και η σημασία άλλων πηγών βιταμίνης D. Μόνο λίγες είναι οι τροφές από τις οποίες μπορεί ο οργανισμός μας να αντλήσει επαρκείς ποσότητες αυτής της πολύτιμης βιταμίνης. Θεωρητικά, χωρίς έκθεση στον ήλιο, τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 10-12 αβγά, 1 κιλό μανιτάρια, 1,5 κιλό τυρί και πάνω από 125 γραμμάρια σολομό για να εφοδιαστούν με αρκετή βιταμίνη D!

Πηγή: EFSA - άντρες, 80 kg - αγόρια, 12 kg

Τι βοηθά στην ανάπτυξη γερών οστών;

Η πρόσληψη τροφών που περιέχουν βιταμίνη D και ασβέστιο: π.χ. σπανάκι ή μπρόκολο για ασβέστιο και λιπαρά ψάρια για βιταμίνη D.

Άσκηση και ανάπτυξη μυϊκής μάζας: π.χ. μέσω γυμναστικής για παιδιά. Εκτός από τη σωστή διατροφή, η άσκηση και η μυϊκή δύναμη είναι επίσης σημαντικά θεμέλια για τη δημιουργία υγιών οστών.

Υπαίθρια παιχνίδια: όπως κυνηγητό, κουτσό ή παιχνίδια με μπάλα. Το παιχνίδι έξω στον ήλιο και τον καθαρό αέρα δεν είναι απλά διασκεδαστικό για τους μικρούς αλλά ευνοεί και τα υγιή οστά. Όταν το παιδί σας παίζει έξω στο ύπαιθρο, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του δέρματός του από τον ήλιο.

Μια πρόσφατη μελέτη έχει επίσης καταδείξει την επίδραση των διαφορετικών εποχών του χρόνου. Έδειξε ότι η βιταμίνη D στα παιδιά έφθανε σε επαρκή επίπεδα μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθότι πέραν του 90% αυτής της βιταμίνης παράγεται στο δέρμα και μόνο 5-10% απορροφάται μέσω της τροφής.

Το HiPP JUNIOR COMBIOTIC® μπορεί ωστόσο να επανορθώσει την κατάσταση. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 από τους Hower et al. έδειξε ότι η πτώση στα επίπεδα βιταμίνης D στα νήπια κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών θα μπορούσε να προληφθεί με τη χορήγηση του HiPP JUNIOR COMBIOTIC® 4. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ακόμη και αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D.