Τα ναι και τα όχι του θηλασμού – τι επιτρέπεται να κάνω;

Όταν επιτέλους δει το φως της ημέρας το πολύ-αναμενόμενο βρέφος και είναι έτοιμο να θηλάσει, πολλές μαμάδες νιώθουν ανασφάλεια.  Τι πρέπει να τρώω και τι να πίνω, τι πρέπει να αποφεύγω;  Μπορώ να κάνω άσκηση;  Ο οδηγός μας περιέχει ορισμένες σημαντικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το θηλασμό. 

Η διατροφή σας ενώ θηλάζετε

Αν θηλάζετε το μωρό σας, είναι σημαντικό και για τους δυό σας να ακολουθείτε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή. Είναι πολύ πιθανό να νιώθετε μεγαλύτερη πείνα από ότι συνήθως αφού ο οργανισμός σας καίει περισσότερες θερμίδες με το θηλασμό. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το άπαχο κρέας και το ψάρι παρέχουν σε σας και στο μωρό σας τις βασικές θρεπτικές ουσίες. 

Σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, τα όσπρια και τα κρεμμύδια μπορεί να προκαλέσουν αέρια, οι ντομάτες και τα λεμόνια μπορεί να ερεθίσουν τον πωπό του μωρού – αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτά δεν στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.  Βεβαιωθείτε ότι δεν παραλείπετε χωρίς λόγο ορισμένες τροφές  - δοκιμάστε διαφορετικές τροφές σε μικρές ποσότητες για να διαπιστώσετε τι είναι καλό και τι όχι για το μωρό σας.  

Αν έχετε κάποια επιθυμία για γλυκό, φάτε ένα φρούτο, μια φρουτοσαλάτα ή κάποιο αποξηραμένο φρούτο (ίσως μαζί με γιαούρτι ή τυρί quark).  Ένα βαζάκι φρούτων της HiPP είναι επίσης ένα ιδανικό ενδιάμεσο σνακ. 

Αν ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή και θέλετε να θηλάσετε, συμβουλευτείτε τη μαία ή τον οικογενειακό γιατρό σας. 

Πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Όταν θηλάζετε χάνετε περισσότερα υγρά και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών, ιδανικά δύο έως τρία λίτρα την ημέρα.  Συνιστούμε το νερό χωρίς ανθρακικό, τα μη ζαχαρούχα τσάγια από βότανα όπως το τσάι θηλασμού της HiPP, ή ως εναλλακτικό, ένα ποτήρι χυμού αραιωμένο με μεταλλικό νερό.  Δεν χρειάζεται να σταματήσετε εντελώς τον πρωινό καφέ, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν πίνετε περισσότερα από δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα.  Προσέξετε αν το μωρό σας εμφανίσει σημεία ανησυχίας μετά το καφέ σας  - ορισμένα βρέφη αντιδρούν ακόμη και σε μικρές ποσότητες καφεΐνης. 

Το αλκοόλ και η νικοτίνη πρέπει να αποφεύγονται εντελώς κατά τη διάρκεια του θηλασμού. 

Άσκηση και θηλασμός

Το παλιό ρητό ότι η άσκηση μειώνει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος δεν ευσταθεί.  Ωστόσο, συνιστάται να περιμένετε έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννα προτού ξανα-ξεκινήσετε τη γυμναστική.  Μετά από αυτό το σημείο μπορείτε να ασκείστε με μέτρο – απλά βεβαιωθείτε ότι δεν εξαντλείστε εντελώς γιατί αυτό μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του γάλακτός σας.  Αυτό δε σημαίνει ότι το γάλα σας θα ξινίσει ή θα χαλάσει, απλά ότι θα έχει μια ελαφρώς διαφορετική γεύση.  Αφουγκραστείτε το σώμα σας και κάνετε εκείνο που νιώθετε ότι είναι σωστό για σας 

Φάρμακα

Πάντοτε να συμβουλεύεστε τον οικογενειακό σας γιατρό προτού πάρετε οποιαδήποτε φάρμακα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.  Ορισμένοι τύποι φαρμάκων είναι κατάλληλοι για θηλάζουσες μητέρες.  Άλλοι είναι καλύτερα να αποφεύγονται.