Καλές διατροφικές συνήθειες – ενθαρρύνετέ τα τώρα!

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που τρώει το παιδί σας στη νηπιακή ηλικία. Στην πρώιμη παιδική ηλικία, μπαίνουν τα θεμέλια για υγιείς διατροφικές συνήθειες που μπορεί να παραμείνουν για ολόκληρη την ζωή του. 

Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία για να παρατηρήσετε τις δικές σας διατροφικές συνήθειες και να τις αλλάξετε αν χρειαστεί! Ως γονείς είστε σημαντικά πρότυπα για τις επιλογές που κάνει το παιδί σας σε τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες. Πάντα προσπαθήστε να τρώτε μαζί με το παιδί σας: τουλάχιστον μία φορά την ημέρα όλη η οικογένεια θα πρέπει να συγκεντρώνεται στο τραπέζι. Τα παιδιά χρειάζονται συνρτοφιά όταν τρώνε και καλά πρότυπα.

Ιδανικά θα πρέπει να προσφέρετε ένα ευρύ φάσμα υγιεινών τροφών στο παιδί σας. Μια ποικίλη διατροφή με υγιή συστατικά εξασφαλίζει μια ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Ακόμη και αν στην αρχή αρνείται να φάει ορισμένα πιάτα, είναι σημαντικό να τα ξαναπροσφέρετε με μια άλλη ευκαιρία χαλαρά. Είναι πρακτικό να έχετε όλα τα συστατικά ενός γεύματος στο τραπέζι, και να αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει. Ο κανόνας είναι ότι κάτι θα πρέπει να τρώγεται από ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, αλλά το παιδί μπορεί να επιλέξει εκείνο που θέλει. Τα παιδιά χρειάζονται έως και 10 «πειράματα», πριν να αποδεχθούν ένα νέο πιάτο και να το φάνε ευχάριστα. Τότε βέβαια θα πρέπει να επιβραβεύσετε το αγαπημένο σας.

Η ώρα του φαγητού – μια ευχαρίστηση για τα παιδιά και τους γονείς

Ήδη στο τέλος του πρώτου έτους, το παιδί σας μπορεί να μάθει να τρώει από μόνο του, όταν κάθεται με ασφάλεια στο καρεκλάκι του. Μπορεί να φάει με το χέρι τροφές που εύκολα πιάνονται.  Σιγά-σιγά θα μάθει να τρώει με το κουτάλι.  Δώστε στο παιδί σας μαχαιροπίρουνα που είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά, με ελαφρά καμπυλωμένο κουτάλι και μια  ΜΕΓΑΛΗ! σαλιάρα, καθότι στη διαδικασία αυτή σίγουρα θα λερωθεί.  Αν θέλετε μπορείτε να προστατέψετε και τα ρούχα του και το πάτωμα.

Δώστε στα παιδιά σας αρκετό χρόνο για να παίξουν με το φαγητό τους. Στην αρχή, η τροφή θα είναι παντού, εκτός από το στόμα, αλλά αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Κάντε υπομονή και βοηθήστε το παιδί σας δείχνοντάς του τον τρόπο, ενθαρρύνοντας και επαινώντας το. Εάν το παιδί σας έχει κουραστεί να προσπαθεί, μπορείτε να το βοηθήσετε ταΐζοντάς το προκειμένου να βοηθήσετε τον μικρό σας εξερευνητή να χορτάσει.