Πρόγραμμα Διατροφής: Από τον 4ο μέχρι τον 6ο μήνα

Η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε με τις τροφές απογαλακτισμού

Τα μωρά πρέπει να αρχίσουν τις τροφές απογαλακτισμού το νωρίτερο στα τέλη του 4ου μήνα και το αργότερο μετά τον 6ο μήνα*. Υπάρχουν μερικά μωρά ηλικίας 4 ή 5 μηνών, που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την όρεξή τους μόνο με μητρικό γάλα και χρειάζονται τις τροφές απογαλακτισμού για υγιή ανάπτυξη. Επίσης, υπάρχουν μωρά που αναπτύσσονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα μέχρι το τέλος των 6 μηνών και μόνο τότε είναι έτοιμα για τις τροφές απογαλακτισμού. Η απόφαση να ξεκινήσετε τον απογαλακτισμό πρέπει πάντα να γίνεται σύμφωνα με την ανάπτυξη του παιδιού σας. Μήπως το μωρό σας δεν είναι πραγματικά χορτάτο μόνο με το μητρικό γάλα ή το παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος; Μήπως το μωρό σας μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο χωρίς βοήθεια και να δείξει ενδιαφέρον για τις νέες τροφές και το κουτάλι; Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε με τις τροφές απογαλακτισμού. Αν δεν είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Εάν το μωρό σας φτύσει τις πρώτες κουταλιές της βρεφικής κρέμας απλά να είστε υπομονετικοί. Το μωρό σας πρέπει να μάθει να καταπίνει. Αυτός είναι ο λόγος που στην αρχή θα πρέπει να δίνετε στο μωρό σας μόνο μικρές ποσότητες κουταλιών των τροφών απογαλακτισμού, έτσι ώστε το μωρό σας να έχει αρκετό χρόνο για να εξοικειωθεί με αυτή τη νέα μορφή διατροφής.

* Σύσταση της Επιτροπής Διατροφής της ESPGHAN (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής).

 

Γιατί είναι τόσο σημαντικές για το μωρό σας οι τροφές απογαλακτισμού;

Μετά τον 4ο- 6ο μήνα, το μητρικό γάλα ή τα παρασκευάσματα βρεφικού γάλακτος δεν θα είναι πλέον αρκετά για να προμηθεύουν στο μωρό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται. Πέρα από αυτό, με την εισαγωγή πιο στερεών τροφών, εκπαιδεύονται οι μυς γύρω από το στόμα τους. Και τέλος, εισάγοντας τροφές απογαλακτισμού, το μωρό σας θα γνωρίσει μια ποικιλία διαφορετικών γεύσεων που είναι επίσης σημαντικές για την ανάπτυξη του.

 

Πώς μπορώ να ξεκινήσω με τις τροφές απογαλακτισμού;

Το κάθε γεύμα γάλακτος κατά τη διάρκεια μιας μέρας θα αντικαθίσταται σταδιακά με τροφές απογαλακτισμού κατά τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Ξεκινάμε με το μεσημεριανό, συνεχίζουμε με το βραδινό, και τέλος, προσθέτουμε τα απογευματινά. Το πρωί, το μωρό σας θα συνεχίσει να παίρνει το συνηθισμένο γεύμα γάλακτος.

Η HiPP κάνει το ξεκίνημα των τροφών απογαλακτισμού όσο πιο εύκολο γίνεται. Για τις πρώτες κουταλιές, υπάρχουν ποικιλίες Λαχανικών HiPP:

• με λίγα μόνο συστατικά που είναι ευκολοχώνευτα

• σε μικρά βαζάκια των 125 γραμμαρίων για τις πρώτες, μικρές κουταλιές

 

Βήμα 1: Μεσημέρι

Ιδανικά, θα ξεκινήσετε με 4 έως 6 κουταλάκια του γλυκού πουρέ λαχανικών για το μεσημέρι (για παράδειγμα, με HiPP Καρότο, Παστινάκη ή Κολοκύθα). Μετά από αυτό, το μωρό σας θα πάρει το συνηθισμένο γεύμα γάλακτος ή παρασκευάσματος βρεφικού γάλακτος για να αισθάνεται χορτάτο. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των λαχανικών με λίγες κουταλιές κάθε μέρα. Παραμείνετε ψύχραιμοι αν το μωρό σας αρχικά αρνείται να φάει τα λαχανικά. Δοκιμάστε ξανά κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών. Μετά από λίγες μέρες μπορείτε να προσφέρετε εναλλακτικά νέα είδη λαχανικών (μόνο καρότο, κολοκύθα, μόνο παστινάκη). Μετά από αυτό, διευρύνετε το μενού με πατάτες - με τα βρεφικά βαζάκια Καρότο με Πατάτες, Παστινάκη με Πατάτες ή Κολοκύθα με Πατάτες της HiPP. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να εισάγετε ένα γεύμα το βράδυ, αν ταιριάζει καλύτερα στον καθημερινό σας ρυθμό ή αν ο μπαμπάς θέλει να λαμβάνει μέρος στο πρώτο γεύμα.

Αν όλα πάνε καλά με τα λαχανικά, μετά την 3η  εβδομάδα περίπου μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και να δώσετε στο μωρό σας ένα ολόκληρο γεύμα με κρέας. Η HiPP έχει και πάλι τα κατάλληλα προϊόντα: τα μενού με καρότο, παστινάκη και κολοκύθα και άλλα μίγματα για γευστικές παραλλαγές. Από τη στιγμή που το παιδί σας τρώει περίπου ένα ολόκληρο βαζάκι με κρέας το μεσημέρι, μπορείτε να σταματήσετε τον μεσημεριανό θηλασμό ή το μπιμπερό.

 

Χρήσιμες Συμβουλές – Αρχίζοντας τις τροφές απογαλακτισμού:

Ατομικά γεύματα: Μπορείτε να δημιουργήσετε ατομικά μενού συνδυάζοντας βαζάκια HiPP. Απλά αναμίξτε μισό βαζάκι λαχανικών HiPP (περίπου 90 γρ) με μισό βαζάκι παρασκευασμάτων κρέατος HiPP (περίπου 60 γρ).

Επιδόρπιο για το μωρό; Ως επιδόρπιο σας προτείνουμε μερικές κουταλιές φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του πολύτιμου σιδήρου από το κρέας μέσα στο σώμα.

Χρήσιμη Συμβουλή: να ζεσταίνετε μόνο όση ποσότητα βρεφικής τροφής είναι πιθανό να φάει το μωρό σας. Κρατήστε το υπόλοιπο στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το μέχρι την επόμενη μέρα.

Σημαντικό! Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμμάτων: αφαιρέστε το καπάκι και καλύψτε το άνοιγμα. Ανακατέψτε καλά μετά το ζέσταμα! Σε φούρνο μικροκυμμάτων, το φαγητό θερμαίνεται από το εσωτερικό και έτσι η θερμοκρασία του μπορεί να είναι ανομοιόμορφη. Μπορούν να δημιουργηθούν οι λεγόμενες φωλιές θερμότητας. Χρησιμοποιείτε μόνο πλαστικό κουτάλι, έτσι ώστε να μην βλάψετε το γυάλινο βαζάκι. Ελέγξτε τη θερμοκρασία πριν να ταΐσετε το μωρό σας.

Για να βρείτε τη σωστή ομάδα προϊόντων HiPP, αναζητήστε τους ακόλουθους κωδικούς χρωμάτων στα ράφια των καταστημάτων: