Πόσο ύπνο χρειάζεται το μωρό μου;

Κάθε παιδί έχει τα δικά του πρότυπα και επιθυμίες ύπνου και φαγητού. Ειδικά τα νεογέννητα μωρά, δεν έχουν καμία έννοια της ημέρας ή της νύχτας στις πρώτες τους εβδομάδες. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτού του μοτίβου.

Μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί στην ανάπτυξη του, αλλά το παιδί είναι αυτό που θα καθορίσει τον ρυθμό του. Μερικά βρέφη έχουν ένα ισχυρό φυσικό ρυθμό. Αυτά τα παιδιά συνήθως κοιμούνται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας από νωρίς. Άλλα μωρά πάντα αισθάνονται πεινασμένα και κουρασμένα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για πολλούς μήνες. Αυτά χρειάζονται την υποστήριξη των γονέων τους για να βρουν κάποια ρουτίνα ή για να μπουν σε ένα αποδεκτό ρυθμό για όλη την οικογένεια.

Οι σταθερές, ήρεμες και καθημερινές ρουτίνες με τακτικά γεύματα, ώρες ύπνου και άλλες δραστηριότητες όπως βόλτες στην ύπαιθρο ή ορισμένες σταθερές διαδικασίες είναι σημαντικές. Μια ρουτίνα, όπως το μπάνιο, το φαγητό, τα βραδινά παραμύθια ή τα νανουρίσματα, μπορούν να έχουν κατευναστική επίδραση. Μην ξεχνάτε να επαναφορτίζετε τα δικά σας αποθέματα ενέργειας με μια καλά ισορροπημένη διατροφή, επαρκή κατανάλωση υγρών και περισσότερα διαλείμματα από την καθημερινή σας ρουτίνα.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων φαίνεται ότι το μωρό σας κοιμάται σχεδόν όλη την ημέρα. Στην πραγματικότητα, τα μωρά κοιμούνται περίπου 18 ώρες την ημέρα, συνήθως σε 4ωρα, και διακόπτουν τον ύπνο τους για το φαγητό, για να αλλάζουν πάνα και για χάδια. 

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 4 έως 6 μηνών

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 4 έως 6 μηνών το μωρό σας μαθαίνει να διακρίνει μεταξύ ημέρας και νύχτας. Η αίσθηση αυτού του ρυθμού δεν είναι έμφυτη. Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζεται μόνο μετά τη γέννηση, μετά από ενδείξεις που παίρνει από συγκεκριμένες οικογενειακές ρουτίνες. Με την πάροδο του χρόνου, τα συχνά μικρά διαστήματα ύπνου μετατρέπονται σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ύπνου. Επίσης επεκτείνεται σταδιακά και η ώρα που είναι ξύπνιο. 

Από 6 έως 12 μηνών

Από 6 έως 12 μηνών τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται περίπου 11 ώρες τη νύχτα και δύο φορές την ημέρα για 1 έως 1,5 ώρες. Τα μικρά διαστήματα που κοιμούνται δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα, γιατί αλλιώς το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να κοιμηθεί καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. 

Ορισμένοι γονείς αισθάνονται άβολα να ξυπνούν τα μωρά τους, γιατί νομίζουν ότι χρειάζονται τον ύπνο τους. Ωστόσο, προκειμένου να μην διακυβευτεί ο υγιής ρυθμός, καλύτερα να ξυπνάτε απαλά τα παιδιά αν τείνουν να κοιμούνται για ασυνήθιστα μακρά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι καλύτερα το παιδί να γκρινιάζει όταν το ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά να ξυπνάει φρέσκο και έτοιμο για παιχνίδι μέσα στη νύχτα; Ο χρόνος που το μωρό σας είναι ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να χρησιμοποιείται εντατικά ως ποιοτικός χρόνος με το παιδί σας για στήριξη της ανάπτυξή του. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που είναι ξύπνιο για 4 έως 5 ώρες πρέπει να είναι πριν τον βραδινό ύπνο. Αυτό θα βοηθήσει επίσης το μωρό σας να κοιμηθεί εύκολα και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Κατά τη διάρκεια του 2ου έτος

Κατά τη διάρκεια του 2ου έτους τα παιδιά χρειάζονται περίπου 13 ώρες ύπνου την ημέρα. Αν οι 11 ώρες ύπνου είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε περισσεύει μία ώρα για έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα. Κάποια παιδιά αρχίζουν να μειώνουν στη μία ώρα τον μεσημεριανό τους ύπνο στην ηλικία των 10 μηνών, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέχρι να γίνουν 18 μηνών.

Κατά τη διάρκεια του 3ου έτους

Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο λιγότερο ύπνο θα χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια του 3ου έτους τα παιδιά χρειάζονται μόνο περίπου 12 ώρες ύπνου. Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν τη συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου εξ ολοκλήρου, ενώ άλλα διατηρούν αυτή τη συνήθεια μέχρι το νηπιαγωγείο.

Πληροφορίες για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες

Οι ακόλουθες πληροφορίες για κάθε ηλικιακή ομάδα χρησιμοποιούν μέσες εκτιμήσεις. Η ατομική ανάγκη για ύπνο διαφέρει από το ένα παιδί στο άλλο. Αποκλίσεις μεταξύ 1 και 2 ωρών δεν δημιουργούν κανένα λόγο ανησυχίας. Μερικά παιδιά χρειάζονται ακόμα λιγότερο ύπνο.

Ηλικία Μάθετε πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας κάθε μέρα (24 ώρες)
Νεογέννητο 16 έως 20 ώρες
3 εβδομάδων 16 έως 18 ώρες
6 εβδομάδων 15 έως 16 ώρες
4 μηνών 9 έως 12 ώρες τη νύχτα & 2 ενδιάμεσους ύπνους (2 - 3 ώρες ο καθένας)
6 μηνών περίπου 11 έως 12 ώρες τη νύχτα & 2 ενδιάμεσους ύπνους (1 - 1,5 ώρες ο καθένας)