Συμβουλές ύπνου για το μωρό σας

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, δεν είναι πάντα εύκολο να πετύχετε έναν καλό βραδινό ύπνο. Ωστόσο, η δοκιμασία της πραγματικής υπομονής αναμένεται στο πρώτο έτος της ζωής του μωρού σας. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Στους πρώτους μήνες τα μωρά χρειάζονται φαγητό και τη νύχτα, και δεν θα διστάσουν να σας ενημερώσουν γι' αυτό.

Ωστόσο, φροντίστε να μην ξεχνάτε ότι έχετε κι εσείς ανάγκες. Χρειάζεστε ενέργεια για τις δουλειές της καθημερινής ζωής, αλλά και για να είστε σε θέση να απολαύσετε μια ενεργή και διασκεδαστική μέρα με το παιδί σας.

 

Η απασχόληση κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργεί ηρεμία το βράδυ

Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα μωρά θέλουν να ψυχαγωγηθούν. Θέλουν να φάνε, να δουν, να πιάσουν, να ακούσουν, να μπουσουλήσουν και να παίξουν. Εάν το παιδί σας δεν δείχνει πρόθυμο να είναι ενεργό, γυρίζει το κεφάλι του, χασμουριέται και τρίβει τα μάτια του – δώστε του λίγο χρόνο ξεκούρασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό πρέπει να κοιμηθεί. Μερικές φορές πιάνει το κόλπο με σύντομα διαλείμματα για ξεκούραση, χαϊδεύοντας το και αφήνοντας το να ονειροπολήσει. 

Πολλά μωρά άνω των 6 μηνών χρειάζονται μόνο 2 ενδιάμεσους ύπνους των 90 λεπτών, έναν το πρωί και έναν το απόγευμα. Τα παιδιά 1 έτους και άνω συχνά ικανοποιούνται με ένα μεσημαριανό υπνάκο μετά το φαγητό για περίπου 1 ώρα.

Μην μετατρέψετε τη νύχτα σε μέρα

Εάν το παιδί σας ξυπνάει τη νύχτα, μείνετε ήρεμοι. Χαμηλώστε το φως και αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους. Μην σηκώσετε αμέσως το μωρό σας από το κρεβάτι. Αντ 'αυτού, μιλήστε του καθησυχαστικά, με ήρεμη φωνή, ή τραγουδήστε του απαλά ένα τραγούδι που γνωρίζει καλά.

Μετά από περίπου έξι μήνες, πολλά μωρά δεν θα χρειάζονται πλέον ένα κανονικό βραδινό γεύμα. Παρατηρήστε αν το παιδί σας είναι πραγματικά πεινασμένο όταν ξυπνάει τη νύχτα, ή αν απλά χρησιμοποιεί το στήθος ή το μπιμπερό απλά για να μπορέσει να ξανακοιμηθεί. Εάν το μωρό σας είναι πεινασμένο, ελέγξτε αν είχε ένα αρκετά χορταστικό γεύμα το βράδυ. Διαφορετικά, μπορείτε να προσπαθήσετε να αναβάλετε το δείπνο για λίγο αργότερα.

Ρουτίνες και τελετουργικά

Για να βρείτε ένα κατάλληλο πρότυπο ύπνου θα πρέπει πρώτα να αναπτύξετε ένα υγιή ρυθμό της ημέρας. Αυτό περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη σειρά τακτικών γευμάτων που να ταιριάζει στην ηλικία του μωρού σας. Από τους πρώτους κιόλας μήνες μπορείτε να προσδιορίσετε ένα κανονικό βραδινό γεύμα. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να αναπτύξει μια φυσική ημερήσια/βραδινή ρουτίνα.

Οι ρουτίνες για την προετοιμασία του ύπνου βοηθούν το παιδί σας να προετοιμαστεί για τον ύπνο. Τα καλύτερα βοηθήματα ύπνου είναι οι σταθερές ώρες και τα ίδια βραδινά προγράμματα. Οι συγκινήσεις, το παιχνίδι και παρόμοιες δραστηριότητες είναι καλύτερο να προγραμματίζονται για νωρίς το απόγευμα. Ξεκινήστε τη βραδιά σας με εικονογραφημένα βιβλία, ποιήματα ή αγκαλιές στον καναπέ. Μετά από αυτό έρχεται η ώρα για ένα μπάνιο, για το βούρτσισμα των δοντιών και στη συνέχεια για ύπνο. Αφιερώστε λίγα λεπτά δίπλα στο κρεβατάκι του παιδιού σας, τραγουδήστε τραγούδια ή διηγηθείτε μια ιστοριούλα. Μην ξεχνάτε το φιλί για καληνύχτα.

Δημιουργήστε για το μωρό σας ένα σταθερό μέρος για να κοιμάται. Οι παιδίατροι προτείνουν ένα ξεχωριστό κρεβάτι κοντά στο κρεβάτι των γονιών αμέσως μετά τη γέννηση. Εάν το μωρό ξυπνήσει, θα διαπιστώσει ότι το κρεβάτι και τα πάντα γύρω του είναι οικεία. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να ξανακοιμηθεί από μόνο του, χωρίς τη βοήθεια των γονιών του.