Ανάπτυξη ομιλίας και γλώσσας

Εδώ σας προσφέρουμε μια επισκόπηση των σταδίων ανάπτυξης της ομιλίας και γλώσσας του παιδιού σας.

Σημείωση: η ανάπτυξη ομιλίας και γλώσσας κάθε παιδιού διαφέρει. Οι ημερομηνίες είναι μόνο σημεία γενικής αναφοράς. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας, τότε παρακαλώ συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Ηλικία (περίπου) Κατανόηση ομιλίας Ανάπτυξη ομιλίας και γλώσσας
0-1 μηνών Από τον ήχο της φωνής σας το μωρό σας μπορεί να αναγνωρίσει τη διάθεση σας Κλάμα
2-3 μηνών   Τσιρίζει, μπαμπαλίζει
Από 3 μηνών Το μωρό σας «απαντά» όταν του μιλάτε Γελάει, δοκιμάζει φωνές με φωνητικούς θορύβους, τσιρίζει, ψιθυρίζει
7-9 μηνών Μπορεί να διακρίνει διαφορετικά είδη προτάσεων (ερωτήσεις, αιτήματα, κτλ.), το παιδί σας απαντά με διαφορετικούς τόνους και ήχους Κουβεντούλες, αλυσίδες συλλαβών, μετά διπλασιασμός συλλαβών «ντα-ντα»
9-13 μηνών Το μωρό σας καταλαβαίνει απλά αιτήματα («δώσε μου το αυτοκίνητο»), κουνά το κεφάλι του για να πει «όχι» Πρώτες λέξεις, διπλασιασμός συλλαβών με νόημα: «μαμά», «μπαμπά»
8-20 μηνών   Λεξιλόγιο 50-200 λέξεις
20-24 μηνών   Προτάσεις 2 λέξεων «Φίλιξ κουρασμένος»
2½ χρονών   Αδιαμόρφωτες πολλαπλές λέξεις-φράσεις, αυτό-ονοματοδοσία με το «εγώ»
3 χρονών Το παιδί σας μπορεί να παρακολουθήσει μια σύντομη ιστορία Έντονη αύξηση στο λεξιλόγιο. Ερωτήσεις δεύτερης ηλικίας (ποιος, πώς, τι, γιατί)
4 χρονών   Όλοι οι ήχοι μπορούν να προφέρονται σωστά (εξαίρεση το σ, sh)

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με την ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας, μιλώντας του όσο περισσότερο γίνεται. Διηγηθείτε του ιστορίες, μετροφυλλίστε μαζί βιβλία με εικόνες και μιλήστε μαζί για το τι βλέπετε, τι ακούτε και για το τι κάνετε. Να ακούτε το παιδί προσεκτικά και πάντα να το αφήνετε να ολοκληρώνει τις προτάσεις του. 

Να απαντάτε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού σας, ακόμα κι αν φαίνεται ότι δεν έχουν τελειωμό. Μην διακόπτετε το παιδί σας όταν προφέρει κάτι λάθος, απλά επαναλάβετε κανονικά τη σωστή πρόταση. («Μπάλα έπασε» - «Ναι, η μπάλα έσπασε»)