Βήμα με βήμα γίνεστε πρωταθλήτριες στο θηλασμό

Ο θηλασμός είναι η πιο φυσική διατροφή για το παιδί σας.  Αλλά ακριβώς όπως διδάσκονται οι σωστές τεχνικές αναπνοής κατά τη διάρκεια του τοκετού, έτσι και ο θηλασμός πρέπει να διδαχθεί. Αν δεν είστε σίγουρες για το θηλασμό, είναι καλύτερο να σας επισκέπτεται μια μαία στο σπίτι. Οι μαίες είναι ειδικά εκπαιδευμένες για να σας βοηθήσουν με τα προβλήματα θηλασμού. Για ονόματα και διευθύνσεις πιστοποιημένων μαιών ελεύθερων επαγγελματιών μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

  • Να θηλάζετε το μωρό σας όταν πεινάει. Αυτό στέλνει το μήνυμα στους μαστικούς αδένες να παράγουν περισσότερο γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, η ποσότητα γάλακτος προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού σας.
  • Bρείτε ένα άνετο και ήσυχο μέρος για να μπορείτε να θηλάσετε ανενόχλητα.
  • Το κεφάλι του μωρού θα πρέπει να είναι στο πάνω μέρος του βραχίονά σας, και το σώμα του στο κάτω μέρος του βραχίονά σας. Το χέρι σας θα πρέπει να κρατάει τον ποπό του μωρού σας. Με το ελεύθερό σας χέρι, κρατήστε το στήθος με τον αντίχειρα πάνω από τη θηλαία άλω και τα άλλα δάχτυλα από κάτω. Καθοδηγείστε το στόμα του μωρού σας προς το στήθος σας, αφήνοντας πάντοτε τη μύτη του ελεύθερη.
  • Είναι σημαντικό να «πιάσει» σωστά το στήθος: αγγίξτε απαλά τη θηλή στα χείλη του μωρού μέχρις ότου να ανοίξει το στόμα του. Βεβαιωθείτε ότι δεν πιπιλίζει απλά τη θηλή – αυτό θα σας προκαλέσει πόνο. Το μεγαλύτερο μέρος της θηλαίας άλω θα πρέπει να είναι μέσα στο στόμα του παιδιού. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος έτσι ώστε το μωρό σας να μπορέσει να θηλάζει σωστά και να μην προκαλείται πόνος στις θηλές σας.
  • Πάντα να αφήνετε το παιδί σας να αδειάζει το ένα στήθος πρώτα: αυτό είναι σημαντικό, διότι αν είναι σχεδόν άδειο, η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρές ουσίες αυξάνεται. Αυτό το πλούσιο σε θερμίδες γάλα όχι μόνο παρέχει σημαντικά λιπαρά οξέα, αλλά βοηθάει το μωρό σας να χορτάσει. Πάντα να δίνετε και το άλλο στήθος μετά και να το αφήσετε να θηλάσει μέχρι να σταματήσει από μόνο του. Ξεκινήστε τον επόμενο θηλασμό με το στήθος που είχατε δώσει τελευταίο. Αυτό είναι καλό για την παραγωγή γάλακτος.
  • Για να βγάλετε το μωρό σας από το στήθος σας, είναι καλύτερα να πιέσετε το μικρό σας δάχτυλο στη γωνία του στόματος του μωρού σας για αφήσει εύκολα το στήθος και να πιάσει το δάχτυλο.
  • Μην απογοητευτείτε εάν ο θηλασμός δεν λειτουργεί στην αρχή. Εσείς και το μωρό σας είστε μια μοναδική και ξεχωριστή ομάδα. Και ακριβώς όπως κάθε ομάδα, ενδεχομένως να χρειαστείτε κάποια εκπαίδευση πριν να ταιριάξετε απόλυτα μεταξύ σας. Δώστε στον εαυτό σας και το σώμα σας λίγο χρόνο και μη χάνετε την ηρεμία σας. Η μαία σας θα είναι στη διάθεσή σας να σας προσφέρει συμβουλές και στήριξη. Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές, παρακολουθείστε το βίντεο του θηλασμού μας.