Ο ήλιος και το δέρμα του μωρού

Ειδική προστασία για το μωρό σας

Το βρεφικό δέρμα είναι πέντε φορές πιο λεπτό από εκείνο του ενήλικα και άρα πολύ πιο ευαίσθητο. Γι’ αυτό και τα παιδιά χρειάζονται ειδική προστασία από τον ήλιο.

Μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια το χρώμα τους ενώ είναι, επίσης, η ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του μαυρίσματος από τον ήλιο. Κατά την έκθεση στον ήλιο, αυτή η χρωστική ουσία απορροφά1 το φως και προστατεύει το δέρμα για κάποιο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την ένταση των υπεριωδών ακτίνων.

1 Οι καφέ χρωστικές ουσίες απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες και τις μετατρέπουν σε θερμότητα έτσι ώστε να μην προκαλούν βλάβη.

Όπως και στην περίπτωση ενηλίκων με πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, έτσι και το δερματάκι των μωρών παράγει πολύ λίγη μελανίνη, κάτι που συμβάλλει σημαντικά στην πρόκληση ηλιακών εγκαυμάτων στα βρέφη.

Η χαμηλή παραγωγή μελανίνης, που συνεπάγεται χαμηλή φυσική αντιηλιακή προστασία, δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη να κρατάμε το ευαίσθητο δερματάκι των μωρών καλά προστατευμένο από τον ήλιο.