Αντιηλιακή κρέμα και κίνδυνος εγκαυμάτων

Eπιλέξτε μία αντιηλιακή κρέμα ειδική για βρέφη και νήπια.

Βεβαιωθείτε ότι οι αντιηλιακές κρέμες που αγοράζετε είναι κατάλληλες για βρέφη και νήπια. Επιλέξτε κρέμες χωρίς άρωμα, χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά, καθώς αυτές ενδέχεται να ερεθίσουν το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού. Ακόμα και αν η κρέμα είναι αδιάβροχη, θα πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή μετά την επαφή με το νερό. Η εφαρμογή περισσότερης κρέμας δεν αυξάνει τον χρόνο προστασίας!

Να είστε σχολαστικοί με την εφαρμογή της αντιηλιακής κρέμας – μην ξεχνάτε τα αυτιά, τα πατουσάκια και την περιοχή γύρω από τα μάτια, αν αυτές οι περιοχές δεν είναι καλυμμένες.

 

Κίνδυνος για ηλιακά εγκαύματα

Πέραν από δυσάρεστα και οδυνηρά για ένα βρέφος, τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Λένε ότι «το δέρμα δεν ξεχνά» και είναι αλήθεια. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος αυξάνεται, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, μέσω των επαναλαμβανόμενων εγκαυμάτων και της υπερβολικής έκθεσης σε υπεριώδεις ακτίνες. Αυτό οφείλεται και στο ότι τα βρέφη και τα νήπια δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τους μηχανισμούς ανάπλασης.
Η ζημιά στο δέρμα προκαλείται ακόμη και πριν εμφανιστεί το ηλιακό έγκαυμα. Ο κίνδυνος μακροχρόνιας ζημιάς (π.χ. καρκίνος του δέρματος) υφίσταται πριν καν κοκκινίσει το δέρμα.

Η υπεύθυνη έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο (βλ. έκθεση στον ήλιο).

 

Σε περίπτωση που προκύψει ηλιακό έγκαυμα:

Χρησιμοποιήστε ένα πανί βρεγμένο με δροσερό νερό, αραιωμένο μαύρο τσάι ή βουτυρόγαλα για να καταπραΰνετε τα ήπια ηλιακά εγκαύματα. Κάποιες δροσιστικές λοσιόν ή κρέμες μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ λαδερές ή λιπαρές κρέμες! Σε σοβαρές περιπτώσεις -ιδιαίτερα εάν παρουσιαστεί έμετος, ρίγος ή πυρετός- συμβουλευτείτε γιατρό!