Πότε θα ξεκινήσει το μωρό μου να κοιμάται όλη τη νύχτα;

Ο χρόνος που κάθε μωρό αρχίζει να κοιμάται όλη τη νύχτα διαφέρει. Ως γονείς, ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσετε υγιείς συνήθειες ύπνου είναι να ανταποκρίνεστε στις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού σας.

Από τον 6ο περίπου μήνα, δεν χρειάζονται πια φαγητό το βράδυ επειδή σε αυτή την ηλικία τα υγιή παιδιά πεινάνε και αισθάνονται χορτάτα εξ ολοκλήρου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, τα σύντομα επεισόδια ξυπνήματος είναι φυσιολογικά. Ιδανικά, το μωρό σας θα ξανακοιμηθεί γρήγορα από μόνο του. 

Πολλοί λόγοι μπορούν να προκαλέσουν το ξύπνημα ενός μωρού

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι το ξύπνημα ή το κλάμα μέσα στη νύχτα μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Εκτός από την πείνα, τη δίψα ή τις γεμάτες πάνες υπάρχουν και άλλοι λόγοι - όπως η οδοντοφυΐα, οι ισχυροί περιόδοι ανάπτυξης, λοιμώξεις ή οι επιπτώσεις μιας κουραστικής μέρας. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστη συμπεριφορά ύπνου σε ένα παιδί: ξύπνημα, φλυαρία ή και πάλι η επιθυμία για θηλασμό ή για μπιμπερό. Μερικά μωρά κλαίνε και ουρλιάζουν όταν χρειάζονται αγάπη, ή απλά για να ξεφύγουν από το άγχος. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που να κάνει ένα μωρό να κοιμάται όλη τη νύχτα. Μπορεί επίσης ένα μωρό που πάντα κοιμόταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας να αρχίσει ξαφνικά να ξυπνά και πάλι μέσα στη νύχτα. Αυτό συνήθως είναι απλά μια φάση που περνάει σύντομα.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια συνεπή καθημερινή ρουτίνα

Είναι σημαντικό να έχετε μια συνεπή καθημερινή ρουτίνα με τακτικά γεύματα, βραδινό ύπνο και άλλες δραστηριότητες, όπως βόλτες σε εξωτερικούς χώρους. Οι τακτικές ρουτίνες πριν τον ύπνο, όπως το μπάνιο, το φαγητό, οι βραδινές ιστοριούλες ή τα νανουρίσματα πάντα θα δημιουργούν μια ήρεμη ατμόσφαιρα.

Χρειάζεται υπομονή

Μην χάσετε την υπομονή σας αν το παιδί σας δεν μπορεί να αναπτύξει αμέσως τακτικές συνήθειες ύπνου. Δεν υπάρχει μαγικό τέχνασμα για αυτό. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον ύπνο του παιδιού σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει ένα σταθερό ρυθμό και να αναπτύξει υγιείς συνήθειες ύπνου. Μην αποθαρρύνεστε αν οι άλλοι γονείς να σας λένε ότι τα μωρά τους ήδη κοιμούνται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Ο ορισμός του ύπνου όλης της νύχτας είναι σχετικός, γιατί χρησιμοποιείται επίσης και για τα βρέφη, ακόμη και αν κοιμούνται μόνο από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 ή 6 η ώρα το πρωί. Οι γονείς με μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αποδεχτούν ότι ο βραδινός τους ύπνος συνήθως θα διακόπτεται συχνά κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 - 4 χρόνων.