Χρήσιμες συμβουλές για την αλλαγή της πάνας

Ας ξεκινήσουμε μιλώντας με αριθμούς. Μέχρι τη στιγμή που το μικρό σας θα βγάλει την πάνα, θα χρειαστεί να την αλλάξετε γύρω στις 4.000 φορές. Επίσης, όταν είναι νεογέννητα, τα βρέφη ουρούν μέχρι και 20 φορές την ημέρα.

Αφού προφανώς η αλλαγή της πάνας είναι μια διαδικασία που θα ακολουθείτε αρκετές φορές τη μέρα, έχουμε ετοιμάσει κάποιες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να το κάνετε τέλεια.

Τι χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας:

  • ένα απαλό πανί, ζεστό νερό, χαρτοπετσέτα με παιδικό λαδάκι ή υγρό μωρομάντιλο
  • κρέμα συγκάματος, αν χρειάζεται
  • μία καθαρή πάνα
  • για βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας, ένα παιχνίδι για να τους αποσπάτε την προσοχή

Ξεκινάμε λοιπόν

Ξεκινήστε το κρεμαστό μουσικό παιχνίδι ή, ανάλογα με την ηλικία του μωρού, δώστε του ένα παιχνιδάκι για να παίζει.

Αρχικά βγάλτε την χρησιμοποιημένη πάνα. Καθαρίστε προσεκτικά την ευαίσθητη περιοχή είτε με υγρό πανί, είτε με πανί με παιδικό λαδάκι ή με υγρό μωρομάντηλο. Στεγνώστε καλά το δέρμα (αν χρειάζεται, ταμπονάρετε μέχρι να στεγνώσει). Το καθάρισμα είναι σημαντικό ιδιαίτερα μετά την κένωση. Αν χρειαστεί εφαρμόστε την κρέμα συγκάματος HiPP Diaper Rash Cream. Βάλτε την καθαρή πάνα.

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας στην αλλαξιέρα χωρίς επιτήρηση.

Ειδικά για κοριτσάκια:
Σκουπίζετε πάντα με κίνηση από μπροστά προς τα πίσω, έτσι ώστε να μην εισέλθουν εντεροβακτηρίδια στον κόλπο.

Ειδικά για τα αγοράκια:
Καλύπτετε το πέος με ένα πανί ή πάνα για να μην λερωθείτε σε περίπτωση που ουρήσει ξαφνικά.

Σύγκαμα: πώς αποφεύγεται ο ερεθισμός

Εάν το μωρό σας εμφανίζει συχνά σύγκαμα, αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι η πάνα κατακρατεί υπερβολική υγρασία, ή ότι δεν αφήνει ικανοποιητικό αέρα να έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Οι πάνες που δεν είναι ελαστικές μπορεί να προκαλούν τριβή στην περιοχή της πάνας. Η υγρασία από τα ούρα ή τα κόπρανα, η οποία δεν απορροφάται σωστά, ερεθίζει το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού, όπως και τα βακτήρια που υπάρχουν στα κόπρανα και τα στοιχεία που περιέχονται στα ούρα.

Τι βοηθά στην προστασία του δέρματος του μωρού;

  • Αλλάζετε την πάνα συχνά καθώς οι στεγνές πάνες μπορούν να μειώσουν το ερεθισμό.
  • Χρησιμοποιείτε απορροφητικές, ελαστικές πάνες.
  • Η πάνα δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή. Θα πρέπει να υπάρχει κενό δύο δαχτύλων μεταξύ της πάνας και της κοιλίτσας του μωρού.
  • Αφού καθαρίσετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων, να τη στεγνώνετε πάντοτε καλά, ειδικά στις πτυχώσεις, για αποφυγή πρόκλησης συγκάματος. Στεγνώστε το δέρμα ταμπονάροντας, μην τρίβετε και μη χρησιμοποιείτε σεσουάρ.
  • Αφήστε το μωρό χωρίς πάνα όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να έρθει το δέρμα σε επαφή με τον αέρα. Το μωρό σας θα το απολαύσει!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε προληπτικά κρέμα στην περιοχή της πάνας για να μην προκαλούνται προβλήματα λόγω ούρων και κοπράνων. Κρέμες που περιέχουν ψευδάργυρο είναι ιδανικές για επιπλέον προστασία από την υγρασία.

Το κλειδί για την αποφυγή των δερματικών ερεθισμών και του συγκάματος είναι η πρόληψη, η οποία είναι επίσης καλύτερη και ευκολότερη από τη θεραπεία. Γι’ αυτό και συστήνεται στους γονείς να γνωρίζουν τον κανόνα “ABCDE” για την αποφυγή φλεγμονών. Τα κεφαλαία γράμματα αναφέρονται στις ακόλουθες αγγλικές λέξεις:

Air (Αέρας): Βρέφη που δεν φοράνε πάνες δεν παθαίνουν συγκάματα στην περιοχή της πάνας. Να αφήνετε το μωρό χωρίς πάνα όσο πιο συχνά μπορείτε.

Barrier (Προστατευτικές κρέμες): Η ανάπλαση των δερματικών φραγμών είναι σημαντική. Μια κρέμα που περιέχει ψευδάργυρο μπορεί να προστατέψει την ευαίσθητη περιοχή από τα περιττώματα και τα ούρα.

Cleansing (Καθαρισμός): Η τακτική αλλαγή της πάνας είναι απαραίτητη, μαζί με τον καλό καθαρισμό και το σχολαστικό στέγνωμα της περιοχής με απαλό ταμπονάρισμα.

Disposable nappies (Πάνες): Οι πάνες υψηλής απορροφητικότητας της υγρασίας είναι πιο αποτελεσματικές και προστατευτικές.

Education (Εκπαίδευση): H σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να αποφύγουν τον ερεθισμό του δέρματος του μωρού τους.

Προστατευτική κρέμα για το σύγκαμα και υγρά μωρομάντηλα

Τα υγρά μωρομάντηλα είναι πολύ δημοφιλή και όχι αδίκως, αφού είναι ιδιαίτερα πρακτικά για τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού. Είναι επίσης ιδανικά για το καθάρισμα των χεριών και του προσώπου. Συνίσταται η χρήση υγρών μωρομάντηλων χωρίς συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες, όπως είναι τα HiPP Babysanft Υγρομάντηλα χωρίς άρωμα..


Φροντίστε να κρατάτε το δερματάκι του μωρού σας προστατευμένο από τα σωματικά υγρά που προκαλούν ερεθισμούς. Μια κρέμα για την πρόληψη του συγκάματος είναι ιδανική για αυτό το σκοπό. Επιλέξτε κρέμες που περιέχουν ψευδάργυρο, καθώς είναι ένα συστατικό που προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς ενώ ταυτόχρονα επισπεύδει τη διαδικασία ανάπλασης. Συνιστώνται λιπόφιλες κρέμες χάρη στην αδιάβροχή τους δράση. Οι κρέμες HiPP για πρόληψη του συγκάματος πληρούν όλες τις πιο πάνω προϋποθέσεις.