Επιστημονική συνέντευξη -
συχνές ερωτήσεις σε δερματολόγους

Απαντάει η Δρ Christina Schnopp

Κλινική και Πολυκλινική Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας, Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου

Πόσο συχνά πρέπει να λούζω το μωρό μου; Αρκεί να λούζω το μωρό μόνο με νερό ή μήπως πρέπει να χρησιμοποιώ κάποιο προϊόν για λούσιμο;

Οι συνήθειες του λουσίματος των βρεφών διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, ενώ στη Γαλλία συνηθίζεται να κάνουν καθημερινά μπάνιο τα βρέφη, στη Γερμανία ένα γρήγορο πλύσιμο αρκεί.

Οι επιδράσεις του πλυσίματος σε βρέφη από 7 ημερών έως 4 εβδομάδων έχουν ερευνηθεί επιστημονικά1. Η έρευνα έγινε σε δύο ομάδες μωρών. Τα μωράκια της πρώτης ομάδας τα έκαναν μπάνιο με νερό δύο φορές τη βδομάδα, ενώ τα μωράκια της δεύτερης ομάδας τα έπλεναν με πανί και νερό. Τα αποτελέσματα έδειξαν μόνο μικρές διαφορές, παρόλο που οι τιμές που αφορούσαν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού στην περιοχή της πάνας ήταν ελαφρώς καλύτερες στα παιδιά τα οποία έκαναν μπάνιο.

Άρα το μπάνιο δύο φορές την εβδομάδα ενδείκνυται.

Πριν το μπάνιο είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τη σωστή θερμοκρασία του νερού και του δωματίου. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 36 - 38°C (θερμοκρασία σώματος) και η θερμοκρασία του χώρου να είναι ευχάριστη, μεταξύ 23-25°C . Κατά τους πρώτους μήνες, τα βρέφη δεν πρέπει να παραμένουν στο νερό περισσότερο από 5-7 λεπτά. Επίσης, όταν πρόκειται για νεογνά, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επούλωση του ομφαλίου λώρου. Σε περίπτωση αμφιβολίας ρωτήστε τη μαία.

Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν για το μπάνιο για ήπιο καθαρισμό ή για ελαχιστοποίηση των δερματικών ερεθισμών. Να θυμάστε ότι ο δερματικός φραγμός μπορεί να επηρεαστεί και από το νερό, τουλάχιστον προσωρινά. Τα ιδανικά γαλακτώματα και αφρόλουτρα για τα παιδιά θα πρέπει να καθαρίζουν απαλά το δερματάκι τους, να έχουν ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο pH προκειμένου να διατηρούν τον όξινο μανδύα, και σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, δεν πρέπει να τα ερεθίζουν2.

Σύμφωνα με μία έρευνα διάρκειας 8 εβδομάδων, η χρήση των καταλλήλων προϊόντων στο μπάνιο δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στη λειτουργία του δέρματος. Κάποιες καταμετρηθείσες τιμές ήταν μάλιστα καλύτερες από εκείνες στην ομάδα των παιδιών τα οποία πλένονταν μόνο με νερό3.

Άρα συστήνεται ένα κατάλληλο προϊόν για χρήση στο μπάνιο.

1) Garcia Bartels N, Mleczko A, Schink T et al. Influence of bathing or washing on skin barrier function in newborns during the first four weeks of life. Skin Pharmacol Physiol 2009; 22: 248-57.

2) Blume-Peytavi U, Cork MJ, Faergemann J et al. Bathing and cleansing in newborns from day 1 to first year of life: recommendations from a European round table meeting. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009; 23: 751-9.

3) Garcia Bartels N, Scheufele R, Prosch F et al. Effect of standardized skin care regimens on neonatal skin barrier function in different body areas. Pediatr Dermatol 2010; 27: 1-8.