Επιστημονική συνέντευξη -
συχνές ερωτήσεις σε δερματολόγους

Απαντάει η Δρ Christina Schnopp

Κλινική και Πολυκλινική Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας, Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου

Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ κρέμα; Ποια κρέμα θα πρέπει να χρησιμοποιώ και για ποιο σκοπό (αλλαγή πάνας, έξοδοι, μετά το μπάνιο;)

Είναι δύσκολο να γίνουν γενικές συστάσεις για τη χρήση κρέμας μιας και τα περισσότερα παιδάκια δεν χρειάζονται τακτική εφαρμογή. Ωστόσο, σε παιδιά με ξηρό δέρμα, η τακτική εφαρμογή κρέμας μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Μία αμερικανική πιλοτική μελέτη υποδεικνύει μάλιστα ότι σε γενετικώς μειονεκτούντα παιδιά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νευροδερματίτιδας1.

Εκτός αυτού, η εφαρμογή κρέμας δέρματος μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα όταν ο αέρας είναι πολύ ξηρός (λόγω θέρμανσης το χειμώνα), μετά από τακτικά μπάνια, ή σε ιδιαίτερα προσβεβλημένες περιοχές (γύρω από το στόμα, στα χέρια κλπ).

Ανεξαρτήτως τύπου δέρματος, το πρόσωπο πρέπει να προστατεύεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες με μία πολύ λιπαρή κρέμα.

Εάν δεν είναι εφικτές ή επαρκείς άλλες μέθοδοι προστασίας (μη έκθεση στον ήλιο, προστασία με τα κατάλληλα ρούχα), τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντιηλιακή κρέμα.

Μια προστατευτική κρέμα στην περιοχή της πάνας πολλές φορές βοηθά στην πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων, εάν εφαρμοστεί μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημεία ερεθισμού. Ορισμένοι γονείς φροντίζουν να εφαρμόζουν τακτικά την προστατευτική κρέμα για να αποφύγουν εξαρχής την εμφάνιση φλεγμονής.

1) Simpson EL, Berry TM, Brown PA et al. A pilot study of emollient therapy for the primary prevention of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol 2010; 63: 587-93.