Η απόλυτη βιταμίνη για μητέρες - φολικό οξύ

Γιατί το φολικό οξύ είναι τόσο σημαντικό;

Το φολικό οξύ είναι η απόλυτη «βιταμίνη για τις μητέρες", καθότι οι μέλλουσες μητέρες έχουν  σημαντικά αυξημένη ανάγκη για φολικό οξύ. Ενώ πριν από την εγκυμοσύνη οι απαιτήσεις σε φολικό οξύ είναι περίπου 400μg, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται στα 600μg. Αυτό συνιστά 50% αύξηση!

Σε γενικές γραμμές, η πρόσληψη φολικού οξέος από τα τρόφιμα δεν είναι επαρκής. Το φολικό οξύ ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β . Παίζει παντού: από τη μία πλευρά, είναι σημαντικό στην υποβοήθηση της κυτταρικής διαίρεσης και συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία νέων κυττάρων. Από την άλλη, υποστηρίζει το σχηματισμό του αίματος και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Καλές πηγές φολικού οξέος

Το μαρούλι, τα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο), οι ντομάτες, οι πατάτες, τα αυγά, το κρέας και τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φολικό οξύ. Ωστόσο, το φολικό οξύ είναι πολύ ευαίσθητο. Η θερμότητα, το φως και το οξυγόνο το καταστρέφουν σχεδόν ολοκληρωτικά και το καθιστούν αναποτελεσματικό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σχεδόν αδύνατο να προσλάβει μια γυναίκα επαρκείς ποσότητες φολικού οξέος μέσω της διατροφής. Μια έγκυος γυναίκα θα πρέπει να τρώει περίπου 20 κιλά μπρόκολο την ημέρα για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε φολικό οξύ .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε φολικό οξύ και τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής, όπως η σειρά HiPP Mama είναι πρωταρχικής σημασίας για τη μητέρα και το παιδί κατά τη διάρκεια αυτού του τόσο ευαίσθητου σταδίου της ζωής . Επιπλέον, το φολικό οξύ αξιοποιείται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, ειδικά όταν πρόκειται για δίδυμες ή πολύδυμες κυήσεις, ή σε περιπτώσεις πυκνών εγκυμοσύνων.  Συμβουλεύουμε πάντα να παρακολουθείτε την πρόσληψη φολικού οξέος, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.   Τα αποθέματά σας θα πρέπει ήδη να είναι πλήρη πριν από την εγκυμοσύνη σας!

Για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν μωρό, μια επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος είναι σημαντική, ακόμη και προτού να συνειδητοποιήσετε ότι είστε έγκυος.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Η ανεπάρκεια φολικού οξέος προκαλεί κόπωση και  κούραση. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να επέλθουν αναπτυξιακές ανωμαλίες στο παιδί, όπως η λεγόμενη «δισχιδής ράχη», ή «ράχη με σχισμή», μια ανωμαλία που οφείλεται στην ατελή σύγκλειση του νευρικού σωλήνα. Περαιτέρω πιθανές συνέπειες: λαγόχειλο και λυκόστομα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόσληψη φολικού οξέος έχει ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια του εμβρυϊκού σταδίου (του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης).