Έτσι θα κοιμάται με ασφάλεια το μωρό σας

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί να συμβεί κατά το πρώτο έτος της ζωής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ευτυχώς, η αποτελεσματική πρόληψη είναι διαθέσιμη: το σωστό περιβάλλον ύπνου. Απλά μέτρα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για το μωρό σας στο ελάχιστο. Οι ακόλουθες συστάσεις έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά και έχουν αποδειχθεί επιτυχείς στην πράξη.

Ο ύπνος ανάσκελα

Από την πρώτη μέρα, τα μωρά πρέπει πάντα να κοιμούνται ανάσκελα - και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο για τον ασφαλή ύπνο και μειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου κατά 50%.

Αν ανησυχείτε ότι το μωρό σας μπορεί να καταπιεί τροφή που έχει κάνει εμετό ή ακόμα και να πνιγεί από αυτό, δεν χρειάζεται πια να ανησυχείτε. Οι ειδικοί λένε ότι αυτός ο φόβος είναι εντελώς αβάσιμος, αλλά δυστυχώς, εμποδίζει συχνά την ασφαλή θέση ύπνου.

Όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο και δραστήριο, πρέπει να το βάζετε μπρούμυτα στο στομάχι του, έτσι ώστε να μπορεί να εκπαιδεύσει τους ραχιαίους μυς. Αργότερα, όταν το μωρό σας θα είναι σε θέση να γυρίσει στην κοιλιά του από μόνο του για να κοιμηθεί, μπορείτε να το αφήσετε να κοιμηθεί σε αυτή την θέση.

Βρεφικός υπνόσακος αντί για κουβέρτα

Ένας κατάλληλος βρεφικός υπνόσακος δεν μπορεί να μετακινηθεί από τις κλωτσιές ή να τραβηχθεί πάνω από το κεφάλι.

Ο κανόνας για το σωστό μήκος του υπνόσακου είναι: το μήκος του σώματος μείον το μήκος της κεφαλής συν 10-15 εκατοστά. Το άνοιγμα του λαιμού δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την περίμετρο του κεφαλιού. Υπάρχουν ήδη ειδικοί υπνόσακοι διαθέσιμοι για νεογέννητα μωρά.

Προστασία από υπερθέρμανση

Στα μωρά αρέσει να είναι δροσερά όταν κοιμούνται. Πρέπει να ανάβετε τη θέρμανση μόνο εάν η θερμοκρασία του χώρου πέσει κάτω από 18°C. Μην τοποθετείτε την κούνια κοντά τη θέρμανση ή τον ήλιο. Τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας μπορεί να είναι δροσερά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κρυώνει.

Το μόνο που χρειάζεται το μωρό σας για να κοιμηθεί είναι μια πάνα, ένα κορμάκι, πιτζάμες και τον υπνόσακο. Εάν η θερμοκρασία του δωματίου είναι υψηλή, ειδικά το καλοκαίρι, χρειάζεται ακόμη λιγότερα. Εάν το μωρό σας ιδρώνει γύρω από το λαιμό, τότε το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό. Μην του βάλετε καπέλο για τον ύπνο, επειδή τα μωρά απαλλάσσονται από την επιπλέον θερμότητα μέσω της κεφαλής τους. Στις παιδικές κούνιες δεν πρέπει να υπάρχουν θερμοφόρες και θερμαινόμενες κουβέρτες ούτε και προβιές, φλις ή κάτι παρόμοιο.

Ο καπνός του τσιγάρου είναι επιβλαβής

Το κάπνισμα κοντά σε μωρά αυξάνει τον κίνδυνο των ασθενειών, καθώς και τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Παρακαλούμε να αποφεύγετε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Οι κοινοί χώροι πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από το κάπνισμα, ειδικά το δωμάτιο όπου κοιμάται το μωρό.

Ξεχωριστή κούνια στην κρεβατοκάμαρα των γονιών

Κατά το πρώτο έτος, το μωρό πρέπει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι στο υπνοδωμάτιό σας. Ο ήχος της αναπνοής σας έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση της αναπνοής του μωρού σας.

Έπιπλα για το κρεβατάκι:

  • ένα αρκετά σκληρό αεροδιαπερατό στρώμα 
  • χωρίς μαξιλάρι
  • χωρίς γούνα, μαλακά μαξιλάρια ή λούτρινα ζωάκια

Ο θηλασμός είναι υγιής

Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μειωμένο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας για 4-6 μήνες. Αυτό ενισχύει τον οργανισμό του μωρού σας και το ανοσοποιητικό του σύστημα.